In het aardedonker vertrokken donderdagochtend 19 januari elf TVH'ers op weg naar het Duitse Oberhof, ook wel bekend als het Langlaufwalhalla. Nog voor de Duitse grens kwamen ons de eerste sneeuwvlokken al tegemoet. Het zette de toon, want in Oberhof lag nog veel meer. De hellingen die een week eerder nog groen waren, lagen nu onder een witte deken. Een ontvangst in stijl dus!
Na het inchecken mochten we ons direct melden voor de briefing. Samen met 44 andere sportievelingen zouden we vier dagen lang door de bossen gaan trekken.
De eerste les ging direct vol erin. De meeste TVH'ers deden skating langlaufen, de anderen klassiekten. Maar ongeacht de keuze liepen we allemaal direct door de basis heen. 1 op 1, 1 op 2, klimpas en schaatspassen.. De sneeuw bleek behoorlijk vergevingsgezind waardoor we ondanks het flinke slaapgebrek nog gezellig konden bijpraten. Echt laat werd het uiteraard niet, want de volgende ochtend moesten we ons al vroeg melden voor de warming up.
En daar stonden we, met 60 gekke Hollanders op harde muziek te springen en te dansen. Af en toe een zwemslagje er doorheen, klappen in de handen en wat discodansen later hadden we het wel warm.  Iets wat we misschien niet verwacht hadden, want de ochtend was koud en mistig begonnen.
Een deel van de groepen had in de ochtend geen les. Er werden dus al voorzichtig wat tochtjes gemaakt met de skills die we onder de knie hadden van onze eerste les de dag ervoor. 's Middags was het andersom. 
Na een gezellig diner met de hele club in een lokaal restaurant, was het al snel tijd voor dag drie. Meer les, en echt al flinke vooruitgang onder de TVH'ers. 
En maar goed ook, want in de middag maakten de instructeurs opnames voor de video-analyse 's avonds. Verdeeld over de lesgroepen kregen we daar precies uitgelegd hoe het eigenlijk zou moeten.. Want langlaufen op zich is niet heel moeilijk.. Maar technisch perfect en zo efficiënt langlaufen.. Nou.. Dat is andere koek.
De tips namen we mee naar de zondag. De laatste dag in Oberhof. Na wederom een vrolijke opwarming in de ochtend, sloten we het weekend af met een lange tocht. Een flinke kluif voor met name de skaters onder ons. Want de afgelopen nacht was er nog eens 15 centimeter sneeuw gevallen. De klassiekers waren hier duidelijk in het voordeel. Want de rulle bodembedekking maakte het zwaar om af te zetten, en leidde hier en daar tot enigszins hilarische buitelpartijen. Maar dat deed niets af aan de lol en de prachtige omgeving.
Na een laatste drankje en hapje in de gezellige Stube langs de pistes, was het helaas tijd om toch echt terug te rijden naar Nederland. Ondanks dat een deel van Nederland nog bedekt was met sneeuw, was het onderweg weer stemmig groenbruin winters.
Maar niet getreurd! We hebben de foto's nog, en het voornemen om volgend jaar opnieuw de latten onder te binden! 
 
oberhof 2